Veilig wachtwoorden bewaren op een USB stick

epassxlogo
Alle wachtwoorden op een usb-stick.

Voor alle toepassingen verschillende wachtwoorden gebruiken, zoals het hoort. Dat maakt het leven wel ingewikkeld. Maar je kunt alle wachtwoorden meenemen naar de computers waarop je werkt op een beveiligde USB-stick. KeepassX is een platformonafhankelijke Open Source toepassing, die goed beveiligd is.
Het is niet zo ingewikkeld. Blizzard of Pause heeft een uitgebreide handleiding in het Engels.

Je hebt een goede en betrouwbare usb stick nodig met flink wat capaciteit. (bijvoorbeeld een Scandisk van 16 GB, snel en betrouwbaar)
Download het programma direct op de stick en open de downloads ook op je stick. (Je kunt de versie voor Windows, Mac, Ubuntu e.d. naast elkaar op de stick zetten. Als je het programma eerst op de computer installeert gaat het mis, direct op de USB-stick zetten dus.

Het programma maakt een database aan, die je door alle versies van het programma kunt laten openen.

Belangrijk: Zorg voor een goed wachtwoord voor de database, en vergeet dat niet. De database is versleuteld, dus je hebt echt een wachtwoord nodig om die database te kunnen lezen.

Maak een back-up van het bestand (je zou ooit de USB stick kwijtraken zonder dat je een back-up hebt!)

Keepassx maakt ook goed wachtwoorden voor je.
Over veilige wachtwoorden (Engels): https://blog.mozilla.org/internetcitizen/2018/10/01/worried-about-data-breach-protect-passwords