En als je geen manager wilt zijn?

schemaVoor de goede leraar is er slechts één manier om hogerop te komen, je wordt manager. Als manager ga je allerlei ander dingen doen, je raakt uit je eigen beroep. Lesgeven is er niet meer bij. Zo vertrekken de beste leraren uit het  onderwijs en zo krijgen mensen een baan waar ze niet voor geleerd hebben.
Sommigen willen geen manager worden maar gewoon hun vak blijven uitoefenen. Maar promotie is natuurlijk best fijn. Hoe kun je die zaken combineren, promotie en leraar blijven?
Als je geen manager wilt worden kun je altijd nog salarisverhoging vragen, maar je bent knap als je dat krijgt. Er is een (klein) potje voor excellente leraren, maar dat heeft allerlei bezwaren.
Je zou een ander bedrijf kunnen zoeken, maar als leraar verandert er dan niet zoveel. Je kunt leraar worden aan een andere school, dat is alles.
Na lang studeren kun je promoveren tot universitair docent of je kunt lector worden aan een HBO, maar dat is niet  een gewone trede op de carrièreladder.
Gevraagd worden om manager te worden is strelend voor je zelfbeeld. Want ‘directeur’ klinkt altijd nog beter dan senior-leraar.  Dus manager worden heeft aantrekkelijke kanten.
Wat als je geen manager wilt worden?