Delen?

In gesprekken met leraren hoor ik allerlei argumenten om educatieve materialen niet te delen:

  • Informatie is geld waard, gratis weggeven is niet slim, je kunt er geld mee verdienen.
  • Ze gebruiken je materiaal en je ziet er nooit iets voor terug, voor wat hoort wat.
  • Ik heb het materiaal bedacht en uitgewerkt het heeft me veel moeite gekost, en daar wil ik iets vooor terugzien. Erkenning, complimenten, of geld.
  • En als je zomaar je spullen op het web zet dan zie je nooit een enkele reactie.
  • Ik vind dat mensen lui worden en alles maar knippen en plakken. Ze moeten zelf maar eens aan het werk gaan en boeiende lessen maken.
  • Waarom zou ik de moeite nemen om mijn lessen op internet te zetten? Dat is me teveel werk.

Toegegeven, je kunt soms geld verdienen met informatie. Maar de informatie die in het onderwijs wordt gebruikt is algemeen bekend, en dus niet erg waardevol. “… Content is easily duplicated and has no value. What is valuable, however, is that which can’t be duplicated without additional input costs: …” (George Siemens).

Als je je materiaal deelt, zet er dan bij dat je kommentaar wilt, en feedback, en reacties. Plaats een notitie dat je materiaal wilt ruilen. Nodig mensen uit om iets terug te geven. In Wikiwijs en andere verzamelingen kunnen gebruikers waardering en feedback geven op het materiaal.

De auteur van gedeeld materiaal heeft recht op erkenning. Gebruik de Creative Commons om dat te benadrukken.

Hergebruik van goed materiaal is waardevol. Het is een blijk van waardering als collega’s jouw materiaal willen gebruiken. Goed materiaal maken is een kunst die de ene leraar beter afgaat dan de andere.

Het kost moeite om materiaal te delen en te publiceren. Je moet er iets voor doen, en je moet de moed opbrengen om anderen naar je werk te laten kijken.
Door materiaal te delen kun je feedback krijgen op je werk, zodat de kwaliteit van je materiaal verbetert. Je moet dan wel om feedback vragen.
Door te delen kun je in contact komen met gelijkgestemde collega’s.
Delen is een manier om je reputatie te vestigen en om je netwerk te vergroten.
Delen is ook een manier om je materiaal te “back-uppen”, je zet het bijvoorbeeld op de servers van Wikiwijs.
Delen van materiaal kan voldoening geven, omdat anderen waardering hebben voor je werk en je materiaal bebruiken. (in Wikiwijs kun je dat zien aan de statistieken)
Delen is een stimulans voor sommigen om het materiaal te verbeteren eer ze het delen.
Door materiaal te delen met je collega’s krijg je materiaal terug van anderen die hun materiaal ook delen. Als je meedoet in deze ruilmarkt draag je bij aan de groei van de ruilmarkt.

 

Een gedachte over “Delen?

  1. Pingback: Sharing teaching materials « connectiv

Reacties plaatsen niet mogelijk.